Thursday, July 9, 2009

Gambaran budaya dan perkembangan masyarakat barat melalui gambar di National gallery

England terkenal dengan muzium-muzium yang banyak disekitar London. Daripada muzium hidup seperti tumbuh-tumbuhan di Kew Garden, termasuklah muzium patung seperti Madame Tussaud dan pelbagai lagi. Selain dari muzium, kota london juga dipenuhi dengan pelbagai galleri yang menyimpan hasil seni lukis, arca, figura dan sebagainya. Salah satu galleri yang kami berpeluang untuk lawati ialah National Gallery. Peluang tersebut tiba pada 8hb Julai 2009, setelah Ms Deborah, tenaga pengajar dari Edward English School menawarkan pilihan kepada kami untuk melawat salah satu dari dua galleri lukisan lukisan yang terkenal di London, national Gallery dan National Art Gallery. National gallery memaparkan galeri lukisan yang dikumpul sejak abad ke 12 Masihi sehingga sekarang, manakala National Art Gallery pula memfokuskan hasil lukisan moden. Kami memilih untuk melawat National Gallery.

National gallery terletak betul-betul ditengah Kota London, setentang dengan Trafalgar Square dan tidak jauh dari Eye of London, House of parliament dan hanya 5 minit perjalanan dari National Art Gallery atau beberapa langkah dari stesyen tube picadilly Line. Berada di pusat Kota merupakan satu kelebihan bagi gallery ini dan mudah dikunjungi selain dari tidak dikenakan sebarang bayaran. Beroperasi selama 361 hari dalam setahun, bermakna galleri ini tidak pernah ditutup kepada orang awam.
Lukisan pertama yang terdapat digalleri ini ialah datangnya dari seorang ahli perbankan dan pengumpul lukisan iaitu Julius Angerstein. Beliau mengumpul hasil seni yang kebanyakannnya daripada Italy termasuklah lukisan altar oleh Sebastian Del Piombo, hasil seni dari Belanda, Flemish dan sebahagian dasil seni dari England sendiri.
Pada tahun 1823, pelukis landskap dan pengumpul hasil seni terkenal, Sir George Beamont (1753-1827), berhasrat untuk untuk memaparkan kepada umum hasil seni yang dikumpul oleh Julius Angerstein secara terbuka . Satu tempat khas perlu disediakan bagi tujuan tersebut.

Pada bulan April 1824, House Of Common bersetuju untuk membayar sebanyak £ 57.000 dari koleksi John Julius Angerstein. 38 keping gambar miliknya dipilih sebagai koleksi kebangsaan bagi tujuan pendidikan dan untuk tatapan masyarakat. Gambar-gambar tersebut dipamerkan di Pall Mall, iaitu di rumah Angerstein sehinggalah sebuah bangunan khusus didirikan pada tahun 1838, di Trafalgar, iaitu tempat di mana ia berada sekarang. Trafalgar Square dipilih kerana ia berada dipusat kota London yang sibuk dan menjadi tumpuan pengunjung.

Jawatan Pengarah bagi mengurus dan mengawal selia galeri ini dimulakan pada tahun 1855,iaitu setelah 31 tahun galeri ini dibina. Tugas Pengarah galeri ialah memilih dan mengumpul semua hasil seni yang diperolehi, serta menguruskan hal ehwal pentadbiran galleri yang mempunyai hamper 300 kakitangan termasuk pekerja sukarela.


Secara ringkasnya, galleri dua tingkat ini mempunyai 66 bilik pameran. Hasil-hasil seni dikumpulkan di dalam bilik mengikut susunan tertentu dan kurun ianya dihasilkan. Sebagai contohnya, bilik 51-66 adalah koleksi lukisan yang dihasilkan pada tahun 1200-1500M dan dibahagikan mengikut Negara seperti dari Italy, Belanda dan sebagainya. Manakala lukisan dari abad ke 16M pula dikumpulkan di bilik no 2-14, abad ke 17 dibilik no 15-37 dan bilik no 15-37 dan bilik no 33-46 bagi lukisan-lukisan dari abad ke 18 hingga abad ke 19.
Galeri ini memaparkan lebih dari 2300 keping gambar pelbagai saiz yang dihasilkan oleh pelbagai pelukis dari pelbagai kurun dan Negara seluruh Eropah. Darilah Jon Van Eyck, S. Bothicelli, Giovanni, Bellini, Titian, Raphael, Leonardo Da Vinci, Michaelangelo, Rembrandt hinggalah kepada Vincent Van Gogh dan lain-lain lagi.

Meninjau gambar-gambar lama di galeri ini adalah amat mengkagumkan saya. Lukisan yang dihasilkan pada tahun 1200 m masih terjaga dan kekal sepertimana ia baru disiapkan. Kebanyakan gambar-gambar pada abad 13-15M lebih memaparkan unsur-unsur kristian, malaikat dan kesengsaraan Jesus serta ketabahan Mariam. Gambar-gambar biasanya dihasilkan di altar untuk tujuan penghormatan diletakkan bersama patung Jesus. Kebanyakannya pada zaman ini warna diperolehi daripada sejenis baatu permata dan batu gunung yang terpilih, diasah menjadi serbuk halus yang mengeluarkan pelbagai warna.

Dari potret jesus, Mariam dan malaikat-malaikat yang digambarkan bersayap, penerokaan seni lukis sedikit berubah pada abad ke 16M. kebanyakan hasil seni lebih menggambarkan kepada kehidupan istana, ahli politik, paderi yang berkuasa dan lanskap tertentu. Hasil seni yang lebih moden dapat dilihat pada abad 17 M, kebanyaakan gambar-gambar potret peribadi, tokoh terkenal, rakaman perisrtiwa bersejarah dihasilkan.

Apa yang menakjubkan, anda dapat memahami budaya masyarakat Eropah apabila merenungi gambar-gambar ini satu persatu.Kita dapat menerokai kehidupan mereka dari awal abad ke 12 sehinggalah sekarang. Gambaran kebudayaan, agama, reality kehidupan feudal dapat dirasai dengan meneliti gambar-gambar tersebut. Kita dapat menghayati kehidupan masyarakat barat dari kurun 12 M dan menerokai kemajuan pesat mereka serta perubahan pemikiran dan budaya mereka dari kurun ke kurun. Benarlah seperti kata pepatah Inggeris “ A picture tell 1000 stories”, sekeping gambar menceritakan seribu peristiwa..

No comments: