Saturday, April 4, 2009

sangkar burung II


Tengok kan plan ni, macam tak jadi je...

jadi tak jadi tu perkara lain.
so, esoknya aku pegi lah kedai..
kayu 3X2 4 batang kosnya 4.50 satu kaki
2x2 8 batang 2.00 satu kaki
1x2 40 sen 1 kaki.
amboi mahalnya.

tak jadi beli atap genting, bantai zink saja, tu pun yang 8 kaki RM35 satu keping.
beli 4 keping dah RM140.
Plywood 2 keping, satu keping RM30, dah jadi RM60
Penukul pun kena beli baru, yang lama tu, tuil-tuil paku, terus patah.
Paku lagi, Pahat pun kena ada, nak bagi kerja nampak kemas lah konon.

Kayu syiling (yang nipis punya tu..) 1 bucket, tokey bagi RM60.00. ok lah.
dawai mata punai, satu gulung RM120/ amboii mahalnya. aku ambil dua gulung, tokey bagi RM90.00 satu, jadi dua dapatlah harga RM180.00
Gunting pemotong dawai dan zink RM25.00
Kira punya kira, ada lah habis juga lebih kurang 700 lebih terbang ...

Tu beli sendiri berkira juga, ambil yang murah-murah saja... patutlah tukang pun minta nak buat sangkar burung cabuk pun dia bantai dekat RM3000/-, baru aku sedar... rupanya mahal juga kos nak buat benda ni...

minta-minta lah jadi... kalau tak melayang begitu saja hampir RM1000 aku spend kan utk semua benda ni...
barang-barang dah ada, kayu dah cukup, tool pun ok.semangat pun berkobar-kobar, masa pun sekarang aku cuti 2 hari, boleh lah mula... cuma kemahiran je tak ada. ya lah, tak pernahnya aku buat semua benda ni seumur hidup. pegang tukul pun menggeletar tangan.. jadi ke ni...

No comments: